Jeg bekender - Jaume Cabré

299,00

Jaume Cabrè er født i Barcelona og skriver på catalansk. Han er desuden musiker og komponerer sine romaner som symfonier med tilbagevendende temaer, variationer og forskellige stemmer, der afløser eller overlapper hinanden.     

Jeg bekender er historien om den sprænglærde Adrià Ardèvol. Som 60-årig får han konstateret Alzheimers, og i et hæsblæsende kapløb med glemslen nedskriver han sine bekendelser. Adrià mindes en barndom i et videbegærligt, men kærlighedsløst Barcelona-hjem, hvor familiens antikvitetsbutik og den strenge faders arbejdsværelse bliver verdens centrum.  Hurtigt breder Adriàs bekendelse sig ud i en langt mere omfattende historie om en række grusomme forbrydelser i fortiden, herunder henrettelsen af en munk under middelalderens inkvisitioner, mordet på en komponist i 1700-tallets Paris og nazistiske militærlægers eksperimenter med børn i Auschwitz. Forbrydelserne har alle haft ét vidne: en unik Storioni-violin. Violinen kommer Adriàs fader i hænde efter Anden Verdenskrig, og familien Ardèvol bliver dermed en del af den uheldssvangre violins dramatiske historie. Adrià bliver, da han bytter Storioni´en ud med en øveviolin, indirekte årsag til faderens død og føler herefter en enorm skyld.  
Jeg bekender er intet mindre end en faustisk totalroman. Den tager store og væsentlige spørgsmål op og undersøger blandt andet forholdet mellem skyld og tilgivelse, ondskab og skønhed og, ikke mindst, kærlighed og smerte. Jaume Cabré komponerer en smuk og dramatisk roman på sin helt egen måde. Han lader fortælleren springe fra første til tredje person og tilbage igen inden for samme sætning, og dialoger i nutiden glider sømløst over i dialoger, der blev ført for flere hundrede år siden. 
Inspiration