Sultens refræn - J.M.G. Le Clézio

269,00

Sultens refræn – Le Clézios seneste roman – er en familiehistorie og et portræt af en ung kvinde. I vid udstrækning er det historien om forfatterens egen mors ungdomsår i årene før, under og lige efter Anden verdenskrig.

Et resumé: Blandt de besøgende på Koloniudstillingen i Paris i 1931 møder vi den tiårige Ethel og hendes mors onkel, den aldersstegne Monsieur Soliman, gående hånd i hånd. Det er en lykkelig stund for dem begge. Mellem dem er der stærke sjælelige bånd. Endnu ser tilværelsen lys og sorgløs for deres velbjærgede slægt af immigranter fra Maritius, som lever godt i Paris. Men tingene ændrer sig radikalt, da Samuel dør og hendes far bortødsler arven ved at investere i sydafrikanske diamanter, tømmer fra Camaroun, havne i Niger og ejendomme i Paris. Samtidig er forældrenes ægteskab i uophørlig krise på grund af faderens utroskab.

I familiens hjem holdes månedlige søndagssaloner. Her samles en broget kreds af mennesker: ældre slægtninge som udveksler minder om barndommens Mauritius, faderens suspekte forretningsforbindelser, også hans elskerinde Maude er en flittig gæst. Man spiller musik og diskuterer Hitlers fremmarch. Og mange af salonens gæster viser sig at være nazistkollaboratører.  

Et lyspunkt i Ethels tilværelse er venskabet med den lidt ældre Xénia, som kommer fra en forarmet russisk adelsslægt og vil møde en mand, som elsker hende mere end hun elsker ham.  Og under en familiens månedlige søndagssaloner dukker en ung, sky englænder op ved navn Laurent Feld, for hvem Ethel føler en spirende kærlighed…

 

Inspiration