Mads Ravn og Charlotta Linblom - Magt og guld - Vikinger i øst
Vikingerne er populære som aldrig før, fordi vi genkender os selv i dem. Magt og guld – vikinger i øst fortæller om kulturmødet mellem vikingerne og lokalbefolkningerne i østersøområdet ved den sydbaltiske kyst, Nordtyskland og især den polske kyststrækning.
Bogen viser, hvor stor indflydelse disse tidlige østlige forbindelser havde på udviklingen i Skandinavien og på den danske rigsdannelse i slutningen af 900-tallet. Bogens fem kapitler fokuserer på, hvordan kulturvekslingen foregik mellem de slaviske folk i Sydbaltikum, og blandt andet hvordan de havde indflydelse på den danske rigsdannelse under Jellingdynastiet gennem giftermål og handel.
Magt og guld – vikinger i øst præsenterer også som den første i bogform den nyfundne tidlige vikingeskat fra Vindelev, der er en af de største guldfund i Danmark nogensinde. Magt og guld – vikinger i øst er lavet i samarbejde med Vejlemuseerne i forbindelse med Vejlemuseernes nye udstilling der åbner 7. april. Bogen er på både dansk og engelsk, således museumsgæster fra udlandet kan have glæde af den.
Magt og guld – vikinger i øst er redigeret af Mads Ravn, forskningschef ved Vejlemuseerne og Charlotta Lindblom, museumsinspektør sammesteds.